Urgentare dosar cetățenie română.
Este notoriu faptul că durata de așteptare pentru soluționarea dosarului de cetățenie este una exagerată, dosarele ce cetățenie rămânând în nelucrare chiar și mai mult de 5 ani. Cu toate acestea, în situația în care stadiul dosarului de cetățenie este în nelucrare legislația română permite urgentarea procesului de soluționare a cererii de redobândire a cetățeniei române prin intermediul instanței de judecată.
În aria de practică a cabinetului nostru se regăsește și procedura de urgentare dosar cetățenie, arie în care avocații noștri specializați în domeniul cetățeniei române au o experiență vastă.
Urgentare dosar cetățenie română. Procedură.
Procedura de urgentare dosar cetățenie presupune formularea unei cereri de chemare în judecată și inițierea unui proces în fața instanței de contencios administrativ și fiscal. Cererea de chemare în judecată, pe lângă elementele de competență a instanței de judecată și identificarea corectă a cadrului procesual, presupune și o motivare riguroasă în drept pliată pe legea contenciosului administrativ din care să reiasă în mod clar refuzul nejustificat de soluționare a cererii de cetățenie de către autoritatea competentă, culpa procesuală a acesteia, respectiv solicitarea fermă adresată instanției de a impune autorității soluționarea cererii într-un timp determinat.
Astfel, dispoziții art. 18 alin. 6 din Legea 554/2004 permit reclamantului obținerea uni termen în care actul administrativ ( ordinul de redobândire a cetățeniei române) să fie emis de autoritatea emitentă. În cardul proceselor inițiate de cabinetul nostru prin avocat specializat în cetățenie termenul de soluționare a cererii de acordare sau redobândire a cetățeniei române obținut în fața instanțelor de judecată este de 30 de zile de la rămânerea definitivă a cauzei.
Urgentare dosar cetățenie română. Considerații despre proces.
Este important de menționat faptul că la finele procesului, pe lângă ordinul de redobândire/acordare a cetățeniei române, autoritatea competentă va fi obligată să restituie persoanelor care au parcurs procedura de urgentare dosar cetățenie și cheltuielile de judecată care se compun din onorariul achitat avocatului și taxa judiciară de timbru. Prin urmare, la finele procesului toată cheltuiala va fi recuperată.
Referitor la durata procesului privind urgentarea dosarului de cetățenie, din experiență am observat că durata medie a procesului este de 3 luni de zile de la data înregistrării cererii la instanță. În majoritatea cazurilor, un asemenea proces se soluționează la primul termen de judecată.
Evident, termenul de 3 luni de zile poate varia, situație în care poate fi mai scurt sau mai lung. Variația termenului de judecare poate fi influențată de atitudinea autorității competente să soluționeze cererea de redobândire a cetățeniei române, sens în care există 2 posibilități:
- Autoritatea națională pentru cetățenie soluționează cererea de redobândire a cetățeniei române în cursul procedurii de urgentare dosar cetățenie ( în cursul procesului), context în care durata procesului se scurtează considerabil;
- Autoritatea națională pentru cetățenie declară recurs împotriva sentinței prin care a fost obligată să soluționeze cererea de redobândire a cetățeniei române în termen de 30 de zile context care presupune o nouă judecată a cărei durată este la rândul său în medie tot de 3 luni. În acest context, trebuie luat în considerare și termenele administrative (redactare sentință, trimitere recurs, înaintare dosar la instanța superioară) care variază de la caz la caz între 2 săptămâni și 3 luni.
Urgentare dosar cetățenie română. Efectele procedurii de urgentare dosar cetățenie.
Principalul efect care-l presupune procedura de urgentare dosar cetățenie este cel de reducere a termenului de așteptare pentru soluționarea dosarului de cetățenie, context în care autoritatea competentă va fi obligată să emită ordinul de redobândire a cetățeniei române în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă procesului. Astfel, există 2 posibilități:
- Termenul de 30 de zile pentru emiterea ordinului de redobândire a cetățeniei române începe să curgă după finalizarea procesului la prima instanță de judecată, dacă autoritatea nu declară recurs. Marea majoritate a proceselor se termină în această fază;
- Termenul de 30 de zile începe să curgă de la soluționarea recursului declarat de autoritate. După soluționarea recursului, sentința este definitivă și nu mai poate fi atacată, context în care singura soluție rămasă este cea de emitere a ordinului de redobândire a cetățeniei române.
Cu toate acestea, în ultimi ani este tot mai frecvent întâlnită situația în care autoritatea emite ordinul de redobândire a cetățeniei române în cursul judecății în primă instanță de judecată. În acest caz, cererea de chemare în judecată rămâne fără obiect, context în care instanță rămâne să se pronunțe doar asupra acordării cheltuielilor de judecată. Exemplu.
Urgentare dosar cetățenie română. Cine poate beneficia de această procedură?
Beneficiarii procedurii de urgentare dosar cetățenie română sunt persoanele care au formulat cereri de acordare a cetățeniei române întemeiate pe art. 8, 10 și 11 din Legea 21/1991.
În funcție de temeiul cererii de acordare a cetățeniei române este necesar să facem câteva nuanțări asupra oportunității inițierii procedurii de urgentare doar cetățenie. În cazul cererilor de redobândire a cetățeniei române întemeiate de art. 11 din Legea 21/1991, dat fiind faptul art. 16 din același act normativ prevăd un termen maximal de 5 luni de zile de soluționare a cererii de la data înregistrării acesteia la autoritatea competentă procedura de urgentare dosar cetățenie poate fi inițiată imediat după expirarea termenului de 5 luni de zile.
În cazul cererilor întemeiate pe art. 8 și 10 Legea nu prevede un termen de soluționare situație în care inițierea procedurii de urgentare dosar cetățenie se face după trecerea unui termen rezonabil de soluționare. În cazul cererilor întemeiate pe art. 8 și 10 termenul rezonabil de soluționare a cererilor de către autoritatea competentă a fost apreciat la 8-12 luni de la data înregistrării cererii la autoritate. Astfel, în cazul cererilor întemeiate pe art. 8 și 10 din Lege avocații noștri specializați în cetățenie recomandă inițierea procedurii de urgentare dosar cetățenie după trecerea unui termen de 12 luni de la înregistrarea dosarului.
Urgentare dosar cetățenie română. Acte necesare.
Pentru inițierea procedurii de urgentare dosar cetățenie sunt necesare următoare acte:
- Bilețelul cu nr de înregistrare;
- Pașaportul petentului;
- Buletinul petentului;
- Permis de ședere pe teritoriul României, în cazul în care petentul deține un asemenea permis.
Așadar, în măsura în care cererea dumneavoastră de acordare sau redobândire a cetățeniei române a depășit termenul de soluționare, fie că ne raportăm la termenul legal de 5 luni, fie că ne raportăm la termenul rezonabil de soluționare și a intrat în faza stadiu dosar – în curs de soluționare, nu ezitați să urmați procedura de urgentare dosar cetățenie. Cabinetul nostru, prin avocat specializat în cetățenie vă stă la dispoziție pentru a vă oferii serviciile juridice necesare urgentării dosarului de cetățenie. Ne puteți contacta la următoarele date de contact.