Cetățenie Română


Cetățenie română - Considerații generale


Cetățenia română este reglementată de Legea 21/1991 - a Cetățeniei Române, iar competența soluționării dosarelor de cetățenie română revine în mod exclusiv Autorității Naționale de Cetățenie. Așadar, Legea 21/1991 - a Cetățeniei Române stabilește atât modurile de dobâdire a cetățeniei române și condițiile necesare pe care trebuie să le îndeplineacă solicitantul care aplică pentru cetățenia română, actele necesare pentru cetățenia română precum și procedura pentru a obține cetățenia română.


Cetățenie română - Servicii oferite


Avocații cabinetului nostru, specializați în cetățenie română, vă stau la dispoziție cu următoarele servicii juridice:

  • Consultanță juridică privind cetățenia română.
  • Întocmirea dosarului privind dobândirea cetățeniei române.
  • Întocmirea dosarului privind redobândirea cetățeniei române.
  • Asistare la depunerea dosarului privind dobândirea cetățeniei române.
  • Asistare la depunerea dosarului privind redobândirea cetățeniei române.
  • Cereri de chemare în judecată privind urgentarea soluționării dosarelor de redobândire sau dobândire cetățenie română.
  • Contestații împotriva deciziilor de respingere a cererii de obținere a cetățeniei.

Cetățenia română reprezintă legătura și apartenența unei persoane fizice la statul român. Dobândirea cetățeniei române presupune liberul acces la toate beneficiile pe care le are un cetățean român și la toate drepturile fundamentale reglementate de Constituția României. Cetăţenii români se bucură de protecţia statului român, sunt egali în faţa legii, și numai aceștia pot fi admişi în funcţiile publice civile şi militare.


Cetățenie română - Modalități și situații de acordare


Cetățenia română se poate dobândi astfel:

  • Prin naștere - este esențial de menționat că pentru dobândirea acesteia este suficient numai ca unul dintre părinți să aibă cetățenia română indiferent dacă nașterea a avut loc sau nu pe teritoriul României sau în străinătate; Obținerea cetățeniei române ca efect al nașterii este reglementată de de art. 5 din Legea 21/1991 - a Cetățeniei Române, care prevede că sunt cetățeni români copii născuți pe teritoriul României sau chiar în străinătate cu condiția ca cel puțin unul dintre părinți este cetățean român.

  • Ca efect al adopției – copilul cetățean străin sau fără cetățenie poate dobândi cetățenia română și în cazul în care doar unul dintre adoptatori este cetățean român, în cazul adoptatului major fiind necesar consimțământul acestuia; Obținerea cetățeniei române ca efect al adopției este reglementată de de art. 6 din Legea 21/1991 - a Cetățeniei Române, care prevede că dobândesc cetățenia română copii, precum și persoanele majore adoptate de persoana cu cetățenie română.

  • La cerere - Când vine vorba de obținerea cetățeniei române ca urmare a cererii depuse la Autoritatea Națională pentru Cetățenie este imperios necesar să facem disticție atât între dobândirea cetățeniei române și redobândirea cetățeniei române, cât și diferitele categorii de cereri.

Cetățenie română - Dobândirea cetățeniei române


Dobândirea cetățeniei române este reglemetată de art. 8 din Legea 21/1991, articol care este aplicabil persoanelor cetățeni străini care nu au avut niciodată cetățenia română (există acea categorie de persoane care au avut cetățenia română, însă din varii motive a fost pierdută) și care nu sunt descendenți unei persoane care a pierdut cetățenia română. Pentru a obține acest privilegiu, solicitantul trebuie să înteplineacă cumulativ următoarele condiții:

  • Are reședința stabilită pe teritoriul statului român de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit şi convieţuieşte cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei.
  • Nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni.
  • A împlinit vârsta de 18 ani.
  • Are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor.
  • Este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român.
  • Cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială.
  • Cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Este important de menționat că termenul de 8 ani de zile, respectiv termenul de 5 ani de zile se poate reduce la jumătate în situația în care solicitantul este cetățean al unui stat membru UE sau dacă a dobândit calitatea de refugiat.


Cetățenie română - Redobândirea cetățeniei române


Redobândirea cetățeniei române este reglementată de art. 10, respectiv art. 11 din Legea 21/1991, articole care se adresează persoanelor care au avut cetățenia română, însă au pierdut-o din varii motive, precum și descendențiilor acestor categorii de persoane.

Este important de menționat că cererile de redobândire a cetățeniei române întemeiate pe art. 11 din Lege beneficiază de un termen maxim de soluționare, termenul fiind de 5 luni de la data înregistării cererii de redobândire a cetățeniei. Cu toate acestea, autoritatea nu respectă acest termen fiind persoane care au așteptat cel puțin 3 ani. Însă, la această situație (nesoluționarea cererii) există un remediu juridic, anume acționarea în judecată a autorității competente să soluționeze cererea de redobândire a cetățeniei române și obligarea acesteia la soluționarea de îndată. Exemplu.

Pentru a evita timpul de așteptare al clienților noștri, avocații cabinetului specializați în redobândirea cetățeniei române recomandă procedura duală, anume de solicitări administrative și acționarea în instanță.

În măsura în care sunteți interesat de obținerea cetățeniei române sau de redobândirea cetățeniei române, ori aveți o cerere de obținere a cetățeniei române care nu a primit răspuns, deși termenul a fost depășit, nu ezitați să ne contactați.