Contestație pensie – puncte de stabilitate
Cu titlu preliminar arătăm că Legea nr. 360/2023 va intra în vigoare în data de 01.09.2024. La acest moment sunt emise și comunicate deciziile de recalculare privind aplicarea art. 144 din Legea nr. 360/2023. Aceste decizii de recalculare privesc doar persoanele care au deja pensia stabilită în baza Legii nr. 3/1977, Legii nr. 19/2000 și Legii nr. 263/2010.
Întrucât suntem un birou cu 5 avocați specializați pe segmentul Asigurărilor sociale și al Conflictelor de Muncă, reprezentând cu succes în fața instanțelor și autorităților publice un număr de peste 5000 de clienți în probleme ce vizează stabilirea, recalcularea și revizuirea drepturilor de pensionare, am primit foarte multe sesizări cu privire la erorile de calcul dispuse de Casele de pensii în urma procesului de recalculare a pensiilor, am apreciat necesar să venim cu informații esențiale ce privesc contestarea deciziilor de pensie nelegale.
Contestație pensie – Competența directă a instanțelor
Un aspect esențial ce trebuie cunoscut este faptul că în prezent nu mai este posibilă contestarea deciziilor de pensionare în fața Casei de pensii, ci este necesar formularea și depunerea contestației la Tribunalul din circumscripția domiciliului pensionarului. Astfel, în ipoteza în care se formulează contestație la Casa de pensii consecința este că această decizie de pensie rămâne definitivă în termen de 45 de zile de la momentul primirii prin poștă, întrucât nu a fost formulată contestație la Tribunal în acest termen.
Persoanele care au domiciliul pe raza Municipiului București, au primit decizia de pensionare emisă de Sectorul în care domiciliază. Important de reținut este faptul că într-un posibil litigiu, aceștia trebuie să se judece direct cu Casa de pensii a Municipiului București, și nu cu Casele sectoriale de pensii, întrucât acestea nu au capacitatea juridică necesară pentru a fi parte în proces.
Contestație pensie – Recalculare pensie cu punctele de stabilitate
Cu titlu preliminar, arătăm faptul că în conformitate cu art. 144 alin. (5) din Legea 360/2023 chiar dacă pe ultima decizie emisă la data de 31.07.2024 este stabilită o pensie inferioară, va rămâne în plată pensia curentă până la unul din următoarele momente:
– revizuirea din oficiu de către casa de pensii ca urmare a introducerii cererii de chemare în judecată
– pronunțarea și comunicarea sentinței în prima instanță (Tribunal), întrucât hotărârea este executorie din prima instanța
Numărul de puncte de stabilitate se stabilește conform art. 85 (3) care prevede următoarele: Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:
a)0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b)0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c)un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
Numărul de puncte de stabilitate se acordă şi pentru fracţiuni de an:
0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani până la 30 de ani inclusiv, 0,04167 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00139 puncte pentru fiecare zi;
0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani până la 35 de ani inclusiv, 0,06250 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00208 puncte pentru fiecare zi;
1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani, 0,08333 puncte pentru fiecare lună, respectiv 0,00278 puncte pentru fiecare zi.
Perioadele necontributive sunt reprezentate de următoarele:
-Sporul acordat pentru încadrarea în grupa I, II , condiții deosebite și speciale;
– Perioada venit în completare;
– Perioada șomaj anterior 1 aprilie 2001;
– Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
– Spor aferent Decretului Lege 118/1990;
– Spor aferent Decretului 112/1965 (clima);
– Perioada Decretului Lege 51/1990;
– Perioada exil;
Totodată, stagiu de cotizare pentru care NU se acordă puncte de stabilitate la pensie:
– Indemnizație de asigurări sociale între 10 septembrie 2003 – 1 ianuarie 2006 (incapacitate temporară de muncă);
– Indemnizație de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (incapacitate temporară de muncă);
– Perioada cât a beneficiat de venit de completare/plăți compensatorii, ulterior datei de 1 aprilie 2001;
– Șomaj tehnic cf. OUG 28/2009, 4/2010;
– Facultate;
– Serviciul militar (armata);
– Pensie invaliditate;
– Indemnizație de asigurări sociale după 1 ianuarie 2006 (concediu crestere copil);
– Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
– Spor aferent Decretului 112/1965 (climă greu de suportat);
– Perioada somaj anterior 1 aprilie 2001;
– Perioada Decretului Lege 51/1990, privind vechimea în muncă a soției salariate care își urmează soțul trimis în misiune permanentă în străinătate;
– Spor aferent grupei I, II , deosebite și speciale;
– Perioada exil;
– Perioada din sisteme neintegrate;
– Pensie invaliditate.
Numărul de puncte de stabilitate nu se acordă pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Contestație pensie – reținerea eronată a perioadei de stagiu contributiv, a numărului total de puncte
Erorile la recalcularea drepturilor de pensie vizează atât reținerea eronată a stagiului contributiv prin excluderea în parte a perioadelor de vechime de muncă, cât și diminuarea nejustificat a numărului total de puncte stabilit prin decizia anterioară.
Pe lângă acestea am întâlnit situații în care punctele de stabilitate au fost calculate eronat, deși se presupunea că acestea se calculează automat prin programul informatizat. Cu toate acestea, exista obligativitatea Casei de pensii de a verifica calculul realizat.
Având în vedere această criză generată la nivel național de multiplele erori/omisiuni ale deciziilor de pensionare, este imperios necesar să vă adresați instanței de judecată în termenul de 45 de zile de la momentul primirii deciziei de pensionare, întrucât depășirea acestuia termen semnifică rămânerea definitivă a deciziei de pensionare, fără a mai avea dreptul de a formula criticii cu privire la legalitatea și temeinicia acesteia.
Întrucât contestația împotriva deciziei de pensionare în legătura cu problemele expuse în cele de mai necesită cunoștiințe juridice specializate pe acest segment, vă recomandăm să vă adresați doar avocaților care dețin această specializare. Atragem atenția asupra faptului că se poate pune în discuție inclusiv necesitatea unei expertize contabile judiciare, fapt care din nou necesită cunoștiințe specializate în domeniul Asigurărilor Sociale.
Contestație pensie puncte de stabilitate – Asistență și reprezentare juridică specializată
În măsura care doriți să apelați la profesioniști în domeniu veți găsi la Cândea Law Office 5 avocați specializați pe domeniul Asigurărilor Sociale, pregătiți să vă reprezinte drepturile cu succes în fața instanței de judecată. În acest sens, pentru mai multe detalii privind analizarea deciziei de recalculare și a documentelor aferente, aveți posibilitatea de a contacta în mod direct coordonatorul Departamentului de Asigurări Sociale, Avocat Cândea Nasta-Ana la următorul număr de telefon 0722 650 108 sau pe adresa de e-mail av.nastapurcaru@gmail.com