Prezentare generală
Pentru a putea înțelege noțiunea de drept comercial este necesar ca înainte de toate să definim noțiunea de comerciant, anume acele persoane sau entități care pot desfășura fapte de comerț.
Noțiunea de comerciant, deși la primul contact cu această noțiune avem tendința de a privii doar în direcția persoanelor fizice sau juridice care se ocupă cu vânzarea de produse, în fapt are un înțeles mult mai larg, în unele dispoziții legale fiind cunoscută și sub denumirea de profesionist. Aparent, am putea spune că există o sinonimie totală între noțiunea de comerciant și profesionist. O primă definiție a comerciantului, deși lacunară, poate fi extrasă din Noul Cod Civil intrat în vigoare în 2011. Astfel, conform art. 3 alin. 2 și 3 Cod Civil „Sunt considerați profesioniști toți cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activități organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.”
Principalele norme juridice cu caracter comercial sunt Legea 31/1990 - Legea societăților comerciale, Legea nr. 287/2009 privind Cod Civil, Legea nr.26/1990 privind Registrul Comerțului, O.U.G 44/2008 - privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.
Prin urmare, dreptul comercial este acea ramură a dreptului privat, compus dintr-un set de norme juridice, care reglementează raporturile juridice dintre comercianți, categoriile în care se împart comercianții, constituirea și funcționarea societăților comerciale, precum și modalitățile de încetare a societăților comerciale.
Dată fiind complexitatea, incidența mai multor Legi asupra dreptului comercial, experiența dobândită ca avocat de drept comercial, precum și având în vedere că în sfera dreptului comercial, previzibilitatea, organizarea și transpunerea succintă, dar completă a informațiilor este de esența dreptului comercial, în cuprinsul acestei pagini am conchis că este oportună crearea unei secțiuni dedicate celor mai importate operațiuni parcurse de subiectele de drept comercial.
Experiența dobândită în această arie de drept face ca serviciile juridice oferite de avocații specializați în ramura dreptului comercial din cadrul Cândea Law Office să fie mult mai extinse. Suplimentar operațiunilor obligatorii desfășurate de subiectele dreptului comercial în relația cu ONRC, operațiuni cărora am dedicat secțiuni separate, în sfera dreptului comercial oferim și următoarele servicii juridice:
Plângeri împotriva încheierilor de respingere a cererilor de înregistrare mențiuni pronunțate de directorul ONRC
Bunăoară, ca practicieni ai dreptului comercial nu de puține ori am întâlnit situații în care, deși cererea de dizolvare a societății, cererea de transmitere a părților sociale, cererea de modificare a sediului social al societății etc. îndeplinea toate condițiile de admisibilitate, a ajuns să fie respinsă în mod greșit de către registratorul ONRC însărcinat cu soluționarea cererii.
În atare situații, remediul procedural îl reprezintă atacarea încheierii de respingere prin procedura plângerii, plângere care trebuie să fie motivată în drept și să cuprindă o critică completă adusă încheierii de respingere pentru ca în cele din urmă să ducă la anularea încheierii și admiterea cererii respinse.
Plângeri împotriva cererilor de înregistrare în ONRC a Hotărârilor Adunării Generale a Asociaților
Cu toate că, din punct de vedere al dreptului comercial, o societate comercială trebuie să funcționeze conform principiului affectio societatis există situații în care acest principiu este încălcat, ajungându-se la înregistrarea în ONRC a unor hotărâri păgubitoare societății sau altor asociați.
Apărarea și reprezentarea societății în procedura opoziției la dizolvare
Este notoriu faptul că dizolvarea unei societăți comerciale poate avea loc doar în măsura în care respectiva societate nu are datorii, fie că vorbim de o datorie către stat, fie că ne referim la o datorie către alte persoane juridice sau fizice.
Cu toate acestea, deși societatea în dizolvare nu are creditori, există situația în care foști creditori ai societății să pretindă drepturi financiare de la societate, iar din acest punct de vedere să formulez o opoziție împotriva hotărârii de dizolvare a societății. Aceeași situație poate apărea și în relația societății cu statul, sens în care ANAF să pretindă încă o dată o datorie fiscală stinsă deja.
În atare situație, anume când un aparent creditor formulează opoziție la procedura dizolvării și pretinde o anumită datorie inexistentă, din punct de vedere al dreptului comercial, remediul juridic este reprezentat de apărarea societății prin intermediul întâmpinării la opoziție, ocazie cu care se vor invoca de la caz la caz diferite excepții de procedură sau de fond, precum și alte apărări care să ducă în cele din urmă la respingerea opoziției ca nefondate.
Cereri de dizolvare a societății întemeiate pe dispozițiile art. 227 lit. E din Legea 31/1990. Dizolvarea societății de către instanța de judecată
Există situații în care între asociații unei societăți comerciale apar neînțelegeri atât de grave încât fac imposibilă funcționarea corectă a societății.
În asemenea situație, dreptul comercial pune la îndemâna oricăruia dintre asociați, de regulă cel prejudiciat, dreptul de a solicita instanței competente dizolvarea societății.
Acțiuni în anularea Hotărârilor Adunării Generale a Asociaților
În practică se pot întâlni situații în care, fie Hotărârea Adunării Generale a Asociaților este adoptată cu încălcarea dispozițiilor legale sau statutare, fie prin Hotărârea Adunării Generale a Asociaților se încalcă drepturile staturare al unui asociat. Dreptul comercial și în această situație pune la îndemâna asociatului prejudiciat sau interesat posibilitate anulării hotârârii prejudiciabile prin intermediul acțiunii în anulare.
Acțiuni în justiție privind suspendarea executării dispozițiilor Hotărârilor Adunării Generale a Asociaților
Acțiunea în anulare la care făceam referire anterior implică o durată de timp până la soluționarea acesteia, însă dreptul comercial (Legea 31/1990) oferă posibilitatea suspendării executării dispozițiilor hotărârii prin intermediul ordonanței președințiale.
Cândea Law Office
Dreptul societar este o noțiune relativ nouă în dreptul românesc, de aceea, persoanele fără cunoștințe juridice, tind a-l confunda cu dreptul comercial și a considera că există o sinonimie totală între dreptul societar și dreptul comercial. Într-adevăr, dreptul societar are ca obiect studiul societăților comerciale, însă se rezumă strict la instituțiile juridice ce țin de societățile comerciale, cum este spre exemplu înregistrarea societăților comerciale în registrul comerțului, obținerea de avize și autorizații prealabile necesare funcționării societăților comerciale ș.a.m.d.